#EngQuiz: Spot The Mistakes (2)

How are you doing, fellas? It’s been a while since our last #EngQuiz, right? Shall we do a simple one?

You see, fellas. People make mistakes all the time. Who doesn’t? Well, I know I sometimes do. (read: bukan kadang-kadang lagi)

When you do find mistakes, it’s best to help others by explaining and suggesting a correction. Jangan cuma nunjuk doang. So, here are 10 lines which contain mistakes. Spot the mistake, explain why you think it’s a mistake & suggest a correction. Try to explain in your own words, B.Indo or English. Also, feel free to point us to your reference.

Let’s start!

1. Some people likes to laze around.
2. The second attempt was more better.
3. All the pub near here are closed.
4. Billy is the most strongest guy I know.
5. This road is more longer than the other road.
6. No-one like a loser.
7. Come up and see me some time.
8. We all decision to go for a picnic.
9. Usually, I took the train to work, but sometimes I walk.
10. Sharon put too much cheeses in the omelette.

Answers & explanations:

Q1. Some people likes to laze around.

@citapr: it’s not some people likes, but some people like. It’s because people is plural not singular

@Kaykayy929: ommit the (s) in LIKES since ‘People’ is plural. ‘Verb 1 + s’ is only for singular subject. some people LIKE to laze around.

@clara_gita: subject in the sentence is plural (some people) so it must be ‘like’ not ‘likes’

Answer: The mistake in the sentence is the word ‘likes’. It should be ‘like’.
Penjelasan: Dalam kalimat Simple Present Tense, gak perlu nambahin “s/es” di akhir kata kerja dengan subject yg menujuk pada aku, kamu, kita & mereka.
Untuk penjelasan lengkap: #EngClass: Simple Present Tense (Positive)

@_idrix: “laze” “kata sifat” “some people likes to lazy around” am I right?hehehe
@EnglishTips4U: ‘Laze’ sebenarnya k.kerja. It means to be lazy, bermalas-malasan. Wanna give it another try?

laze (lz):
v. lazed, laz·ing, laz·es
v.intr.
To be lazy; loaf: laze around the house.
v.tr.
To spend (time) loafing: lazed the afternoon away in a hammock.
Source: thefreedictionary.com

Q2. The second attempt was more better.

@Ernieee1203: for comparison adj. for good is good, better, best. there’s no such thing as MORE better.

@alyamaudina: no need ‘more’ before the better. Because better is comparative of ‘good’. The second attempt was better.

@sevincepin: we should omit more because better is comparative of good. “The second attempt was better”

Answer: ‘More better’ is the mistake. It should just be ‘better’, without ‘more’.
Penjelasan: Saat membandingkan dua hal, kita gunakan comparative adjective. Caranya? Adj+er untuk kata sifat dgn 1 sukukata atau more + adj u/ sebagian besar kata sifat dgn 2 sukukata.
Untuk penjelasan lengkap: #EngClass: Degrees Of Comparison

@jejepujianto: better is comparative for good, because good only consist of one syllable we don’t need the “more”
@EnglishTips4U: And it’s not only 1 syllable,  but the change is also irregular.  :)

Q3. All the pub near here are closed.

@iranranz: word “all” in front of noun explains that it’s plural, pub must be pubs.

@OwLuck: the pubs ? Cause to be is are and it relates to Plural Subject and it strengthened with All at first.

@astriinila: all the pub. “All the”and “are” determine plural, while “pub” without “s” is singular. Add “s”

Answer: ‘All the’ should be followed by a plural noun. Thus ‘pub’ should be in plural form, i.e.: ‘pubs’.
Penjelasan: Gak seperti b. Indo yang ngulang kata benda u/ nunjukin jamak, kita tambah “s/es” pada sebagian kata benda dalam Bahasa Inggris.
Selain itu, ada juga sebagian kata benda dgn perubahan bentuk yang tidak beraturan (irregular).
Untuk penjelasan lebih lanjut: #EngQuiz: Irregular Plural

Q4. Billy is the most strongest guy I know.

@_acherka: ‘strongest’ is superlative, therefore, no need to put ‘most’.

@jerkstein: “Billy is the strongest guy I know.” ‘Most strongest’ is redundant, thus ‘most’ should be omitted. (also) bcs the correct superlative form for strong would be ‘strongest’.

@Catherina_SP: That should be “THE STRONGEST”..cz STRONG has one syllable and for its superlative we need to put EST only. Without MOST.

Answer: There is a redundant word, i.e.: most.
Penjelasan: Untuk menunjukkan sifat “Paling…” (Superlative adjective), kita tambahkan imbuhan “-est” ATAU awalan kata “the most”, salah satu. Kapan kita pakai “-est” atau “the most”? Adj+est untuk kata sifat dgn 1 sukukata atau the most+adj u/ sebagian besar kata sifat dgn 2 sukukata.
Untuk penjelasan lengkap: #EngClass: Degrees Of Comparison

Q5. This road is more longer than the other road.

@_idrix: “this road is longer than the other road” tdk btuh “more” krn “longer” udah mnjelaskan lbh pnjang

@NH_Lie: We don’t need the word “more” because “longer” itself is a comparative word. :D

@nadfebrw: not use more, because longer sudah menjelaskan itu lebih panjang?

Answer: There is one word which shouldn’t be there, i.e: more.
Penjelasan: Untuk menunjukkan sifat “lebih…” (Comparative adjective), kita tambahkan imbuhan “-er” ATAU awalan kata “more”, salah satu.  Kapan kita pakai “-er” atau “more”? Adj+er u/ kata sifat dgn 1 sukukata atau more+adj u/ sebagian besar kata sifat dgn 2 sukukata.
Untuk penjelasan lengkap: #EngClass: Degrees Of Comparison

Q6. No-one like a loser.

@SaarahFzh: no one like’s’? Because no-one is a single subject, isn’t it?

@umirobiatus: the verb ‘like’ should be ‘likes’ because ‘no-one’ is singular

@Catherina_SP: No one likeS… Put S on Like. Cz Like there works as verb..and no one is the subject I guess. So the verb should use S..

Answer: The mistake in the sentence is the word ‘like’. It should be ‘likes’.
Penjelasan: Indefinite pronouns spt:  anyone, everyone, someone, no one, nobody selalu dianggap kata ganti tunggal. Maka, kata kerja dalam kalimat Simple Present Tense perlu ditambahkan “s/es”.
Untuk penjelasan lengkap: #EngClass: Simple Present Tense (Positive)

@_idrix: “nobody like a loser” no-one ganti dengan “nobody”
@EnglishTips4U: No one & nobody artinya sama :)

@OwLuck: should be is like ? Cause like at this sentence relates to adjective not verb, so we should put the to be ‘is’. I guess.
@EnglishTips4U: Actually ‘like’ is the verb in that sentence, which means ‘menyukai’. If you insert an ‘is’ before ‘like’, it would then change the meaning of the sentence. It would then mean ‘seperti’.

Q7. Come up and see me some time.

@alyamaudina: no space between some and time. Because they have different meaning. “Come up and see me sometime”.

Answer: The correct adverb should be ‘sometime’.
Penjelasan: ‘Sometime’ & ‘some time’ memiliki arti yang sangat berbeda. Padahal cuma beda 1 spasi ya :)

  • Sometime: kapan-kapan, suatu waktu, kapan saja.
    • Contoh: If you wish to talk about it sometime, just give me a call.
  • Some time: sejumlah waktu, beberapa waktu.
    • Contoh: Please give me some time.

Untuk penjelasan lengkap: #EngClass: Sometime, Sometimes And Some Time

Q8. We all decision to go for a picnic.

@putrigytr: decision is a noun, use decided / decide (verb) instead.

@keziajssc: It should be ‘decide’ not ‘decision’. Decide: memutuskan, decision: keputusan.

@Dee_Viina: decision is a noun. That’s the mistake. We should put a verb there. ‘Decide’ – We all decide to go for a picnic.

@48718rainbow: krn decision adalah noun, seharusnya yg dimasukin verb nya, decide. tp krn sudah diputuskan,jd decided. We (have) decided

Answer: The mistake is the word ‘decision’. It should be in verb form, i.e.: ‘decided’.
Penjelasan: ‘Decision’ berarti: keputusan, kata benda. ‘Decide’ berarti: memutuskan, kata kerja.

Q9. Usually, I took the train to work, but sometimes I walk.

@dewioctarisma: took, because the sentence is in present tense so the mistake is word ‘took’ is it correct??

@keziajssc: There’s “usually” there, which means it’s a present tense. So it should be ‘take’ not ‘took’. Bcs took is V2

@Twinkletata: you should replace ‘took’ with ‘take’, cause ‘usually’ implies a habitual action. Habitual action = present tense.

Answer: The first verb is in the wrong tense. ‘Took’ should be ‘take’.
Penjelasan: Kata keterangan waktu ‘usually’ menunjukkan bhw kalimat yg dimaksud berupa kalimat Simple Present Tense, dan perlu kata kerja dalam bentuk present form. The present form of ‘took’ is ‘take’.
Untuk penjelasan lengkap: #EngClass: Simple Present Tense (Positive)

Q10. Sharon put too much cheeses in the omelette.

@48718rainbow: it should be just ‘cheese’. it can be singular or plural. i think we choose cheeses only if we refer to different kind of cheeses?…. or not? xD

@yuandayol: it should be “puts” not “put” because Sharon is one person/ singular. So the verb must be use “s”.

@dedyompu: the mistakes are ‘put’ and ‘cheeses’ they should be ‘puts’ and ‘cheese’. Sharon puts too much cheese in the omelette.

@sheshye: wrong=’cheeses’ which should be ‘cheese’ bcz cheese is uncountable, so it doesnt need to put ‘es’ for showing plural.

@LasmaMikha: First, it should be “puts” because Sharon is the 3rd person, so we must put s/es. 2nd, “Cheese” because it’s uncountable.

Answer: The mistake is the word ‘put’ & ‘cheeses’. Cheese is uncountable and should not be plural.
Penjelasan: Kata benda terbagi dalam 2, kata benda yg bisa dihitung (countable) & kata benda yg tidak bisa dihitung (uncountable). Uncountable noun seperti cheese, water, air, dll, tidak punya bentuk jamak.
Untuk penjelasan lengkap: #EngClass: Countable VS Uncountable Noun

Also, karena subject kalimat adalah Sharon yang biasa diganti dengan pronoun ‘she’, kata kerja yag ngikut perlu ditambah “s/es”.
Untuk penjelasan lengkap: #EngClass: Simple Present Tense (Positive)

@48718rainbow: tapi saya rasa put ga salah deh dari kalimat itu. Karena tdk ada ket waktu, jadi kita bs mengasumsikan itu sbg past tense

There goes all the questions and their respective answers & explanation for today’s #EngQuiz, fellas. :)

Make as many mistakes as you can afford and learn from them. Just don’t repeat the same mistakes over and over again!

Making mistakes isn’t a shameful thing, for you wouldn’t know any better otherwise. That’s a wrap for today’s session! See you tomorrow XOXO

Compiled and written by @Miss_Qiak at @EnglishTips4U on November 26, 2013

Advertisements

2 thoughts on “#EngQuiz: Spot The Mistakes (2)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s