#EngQuiz: Spot The Mistakes

How are you doing, fellas? It’s been a while since our last #EngQuiz, right? Shall we do a simple one?

You see, fellas. People make mistakes all the time. Well, what should you do when you spot them? Some just point them out. But pointing doesn’t really help. People might not understand why you call it a mistake. Wouldn’t it be better if you explain? 

So, here are 10 lines which contain mistakes. Spot the mistake, explain why you think it’s a mistake & suggest a correction. Try to explain in your own words, B.Indo or English. Feel free to point us to your reference (optional).

1. Two days ago, Sarah buy some fresh peaches.
2. Harry has known Sally since ten years. 
3. It was the biggest truck than I had ever seen. 
4. I have wrote to my boyfriend many times. 
5. I can’t except your kind offer. 
6. Fast food is popular all around the global. 
7. Ralph lives on a big house on River Street. 
8. Grandma is come to visit us next month. 
9. Harry turned out the volume on his radio. 
10. We didn’t receive all the informations. 

There you go, fellas. Spot the mistake, explain why you think it’s a mistake & suggest a correction.

========
ANSWERS
========

Q1. Two days ago, Sarah buy some fresh peaches. 
@vidyagesti: Seharusnya “two days ago, Sarah bought some fresh peaches” ,buy jadi bought ,kan itu lampau.
@queiraaa: Buy should be bought cz two days ago indicates past tense.
@RicTheodore: Two days ago, Sarah bought (instead of buy) some fresh peaches. (simple past tense).
Answer: The mistake was “buy”. Belinya 2 hari lalu (lampau), so we should use the past tense.
Useful link:  #ENGCLASS: SIMPLE PAST TENSE

Q2. Harry has known Sally since ten years.
@meitantei_bagus: Since > for.. yg diterangi itu rentang waktu nya.
@j_ry: It should be for ten years. Since must be followed by a specific time frame such as since 2000.
@faisalazhar_: Sbaiknya pke for, klo since itu lbih ke specifik time.
@chyfl: Harusnya “….since 2003”.
Answer: The mistake was “since”. “10 years” is a duration, so it should be preceded by “for”.
Well there are actually more than one way to correct the sentence. 
1. Since “10 years” is a duration, we can change “since” to “for”.
2. Or perhaps the writer wished to say “sejak 10 tahun lalu”. You can add “ago” after the time duration so it becomes “10 years ago”.
3. Otherwise, if you do the math, 10 years before this 2013 is 2003. So, you can replace “10 years” with “2003”.
Useful link: #ENGCLASS: “FOR” AND “SINCE”

Q3. It was the biggest truck than I had ever seen.
@meitantei_bagus: Than > that, relative pronoun ya?? lupa apa namanya heheh.
@alfhibct: Conjunction ‘than’, than is used for comparative. It should be ‘that’.
Answer: The mistake was “than”. The sentence consists of 2 clauses and the appropriate conjunction is “that”.
Useful link: #ENGCLASS: RELATIVE CLAUSE

Have a look at the following link for more explanation on sentence and clause. #ENGTRIVIA: SENTENCE, CLAUSE, PHRASE, PHRASAL VERB, IDIOM, PROVERB, QUOTE & SLANG

@YanuarYusuf7: Yaahhh :-( klo ga pake that kaya jawabanku tadi gimana? salah yah…
Answer: Menurut strukturnya memang diperlukan kata sambung. But in casual conversation, there are some words which can be (safely) omitted without affecting delivery of message. And “that” is one of those words. :D

Q4. I have wrote to my boyfriend many times.
@ltiyas: Change ‘wrote’ becomes ‘written’ , because has/have always be followed by V3 , V3 for ‘write’ is ‘written’.
@brpriambodo: I have written [formula untuk present perfect —> S + have +V3]@tsalitsmn: I have “written”… (present perfect;have+V3).
@faisalazhar_: Have+past participle write-wrote-written.
Answer: The mistake was “wrote”. The structure for present perfect tense is S+has/have+v3. Therefore the correct verb form is “written”. Check out the link below for the complete explanation on the present perfect tense.
Useful link: #ENGCLASS: PRESENT PERFECT TENSE 

Q5. I can’t except your kind offer.
@InaAmila: It should be accept, except means “pengecualian”, accept means “menerima” >> I can’t accept your kind…
@tieput: U did typo. Change expect » accept.
@meitantei_bagus: Except > accept kali yaaa.. menerima bukan kecuali.
@nadianastas: It’s “accept” not except (modals should be followed by verb).
@FebriyantiDH: Change except with accept. Except=kecuali accept=menerima. accept menjadi verb dlm klmt trsebut.
Answer: The mistake was “except”. Although except & accept are homophones (they sound similar), they have different meanings. Except means kecuali. Accept means menerima. Wouldn’t you agree that the sentence would sound off with the word “except”? Therefore it should be replaced by “accept”.

Q6. Fast food is popular all around the global.
@cuomos: It should be globe not global.
@tsalitsmn: ‘Gobal’ is an adjective,it should be a noun,we can use globe or world.
@nadianastas: “World” not “global”, because it sounds weird lol.
@tieput: I know! Globe not global! coz u use ‘aROUND’ LOL ;D
Answer: The mistake was “global”. The word “global” is an adjective. Whereas “all around” indicates the surrounding of something a.k.a noun. The noun for “global” is “globe”. Therefore you can either say “all around the globe” or “all around the world”. Both mean the same :)

Q7. Ralph lives on a big house on River Street.
@sierrapritta: “House” is a building we live INside that not ON that. “River Street” is an address so ON is the preposition state it.
@lintanganindika: Ralph lives in a big house at River Street, who’s gonna live at the top of the roof? :D
Answer: The mistake was “on”. Saat bicara soal tempat, “on” menandakan lokasi di atas sesuatu. Penulis mungkin tinggal “di atas (on)” rumah, tapi admin sendiri lebih memilih tinggal “di dalam (in)” rumah. What do you think, fellas?
Useful link: #GRAMMARTRIVIA: “IN” VS. “AT” (PREPOSITIONS OF PLACE)

Q8. Grandma is come to visit us next month.
@syifacaca: Is come => will come. Simple future.
@didimarsinta: Grandma will come to visit us next time. Using simple future tense cz having the adverb of time expressing future event.
@kcleopatria: Grandma >is coming< to be + v-ing.
@lintanganindika: Grandma is going to(if almost sure) / will come to visit us next month, future tense.
Answer: The mistake was “is come”. There are more than one way to express something that will happen in the future. 
1. Tobe+Ving, 
2. Tobe+going+to+v1, 
3. Will+v1. 
Check out the following link for the complete explanation. 
Useful link: #ENGCLASS: SIMPLE FUTURE TENSE

Q9. Harry turned out the volume on his radio.
@faisalazhar_: The choice is turned up/down.
@nadianastas: Turned off not out.
@Lidya_AiChan:  Turned up or turned down. karena distu bicara ttg volume radio pasti di up in ato down in.
Answer: The mistake was “turn off”. Since we’re talking about volume, we can only turn it up (to increase the volume) or turn it down (to decrease the volume).
There are many phrasal verbs with the word “turn”. Check out the link below for the complete list.
Useful link: #ENGVOCAB: PHRASAL VERBS WITH “TURN”

Q10. We didn’t receive all the informations.
@isni_izny: “informations” should be “information” bcz it’s uncountable.
@ltiyas: should be “We didn’t receive all the information.” ‘Information’ here belongs to uncountable noun which can’t be added by ‘s’.
Answer: The mistake was “informations”. Why is “information” uncountable? It is simply not something you can count. Therefore it takes its singular form. :) Check out the following link to know more about countable and uncountable nouns. 
Useful link: #ENGCLASS: COUNTABLE VS UNCOUNTABLE NOUN

@InaAmila: Why don’t use any information instead of all the information? Bcoz it’s a negative sentence. Thx in advance :)
Answer: The phrase “(not) all (of) the information” has a slightly different meaning than “(not) any information”. The first might imply that you get some info, but incomplete, not all. Where as the latter means you do not get any info, zero info.

That’s a wrap for today’s #EngQuiz fellas! People make mistakes. So what? Learn from those mistakes and improve! Who’s with me?

Compiled and written by @Miss_Qiak at @EnglishTips4U on September 3, 2013

Advertisements

One thought on “#EngQuiz: Spot The Mistakes”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s