#GrammarTrivia: ‘wh-‘ words

Terdapat empat cara untuk bertanya dalam Bahasa Inggris, yaitu dengan yes-no question, ‘wh-‘ question, tag question, indirect question.

Hari ini kita akan berbicara sedikit tentang ‘wh-‘ question. Penggunaan ‘wh-‘ question dimulai dengan ‘wh-‘ words atau kata tanya.

Berbeda dengan yes-no question, ketika menggunakan ‘wh-‘ question, si penanya mengharapkan informasi baru dalam jawaban, bukan ‘iya’ atau ‘tidak’ saja.

Berikut adalah beberapa contoh ‘wh-‘ words dan artinya dalam Bahasa Indonesia.

  1. Who? Arti: Siapa?
    • Contoh:
      • Question: “Who is that?”
      •  Answer: “It’s my sister.”
  2. Whom? Arti: Siapa? (sebagai obyek). ‘Whom’ bersifat formal dan jarang digunakan.
    • Contoh:
      • Question: “To whom did you give the book?”
      • Answer: “To Ian.”
  3. Whose? Arti: Kepunyaan siapa? (menanyakan kepemilikan suatu benda)
    • Contoh:
      • Question: “Whose book is that?”
      • Answer: “It’s Ian’s.”
  4. What? Arti: Apa?
    • Contoh:
      • Question: “What are you doing?”
      • Answer: “I’m reading a book.”
  5. Which? Arti: Yang mana? (menanyakan pilihan).
    • Contoh:
      • Question: “Which Jim Carrey’s movie do you like best?”
      • Answer: “I like ‘Yes Man’ best.”
  6. When? Arti: Kapan?
    • Contoh:
      • Question: “When is your birthday?”
      • Answer: “It’s on December 1st.”
  7. Where? Arti: Di mana?
    • Contoh:
      • Question: “Where do you live?”
      • Answer: “I live at Jalan Nusa Indah.”
  8. How? Arti: Bagaimana?
    • Contoh:
      • Question: “How did you fall?”
      • Answer: “I tripped over a banana peel.”
  9. Why? Arti: Mengapa?
    • Contoh:
      • Question: “Why did you come late?”
      • Answer: Because I got stuck in a traffic jam!

Terdapat beberapa jenis ‘wh-‘ words lain yang menggunakan ‘how’, di antaranya:

  1. How long? Arti: Berapa lama?
    • Contoh:
      • Question: “How long will you stay in Paris?”
      • Answer: “Only a day.”
  2. How often? Arti: Seberapa sering?
    • Contoh:
      • Question: “How often do you go the gym?”
      • Answer: “About twice a week.”
  3. How old? Arti: Berapa (umur)?
    • Contoh:
      • Question: “How old is your son?”
      • Answer: “He is eight years old.”
  4. How many/ much? Arti: Berapa banyak?
    • Contoh:
      • Question: “How much sugar do you need?”
      •  Answer: “An ounce, please.”

 

Compiled and written by  for  on Wednesday, June 22, 2011

Related post(s):

^MD

Advertisements

2 responses to “#GrammarTrivia: ‘wh-‘ words

  1. Pingback: #EngTrivia: Who vs Which | @EnglishTips4U·

  2. Pingback: #IOTW: Idioms to express tiredness | @EnglishTips4U·

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s